Ιστορική Διαδρομή του Δικτύου Hearing Voices και Πληροφορίες για το Ελληνικό Τμήμα του

(Illustration by Michael S. Helfenbein)

Πηγή: https://www.hearingvoices.gr/

——————————–

Απόσπασμα του άρθρου:
Το ελληνικό δίκτυο HearingVoices σήμερα λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, προσφέροντας υποστήριξη σε ανθρώπους που ακούνε φωνές και προωθώντας εναλλακτικές προσεγγίσεις για τις φωνές και είναι μέρος του Intervoice.

Η πορεία του Hearing Voices Network ξεκίνησε το 1987 στην Ολλανδία. Η Patsy Hague, μια γυναίκα που ταλαιπωρούταν σοβαρά από τις φωνές που άκουγε, είχε απευθυνθεί στον ψυχίατρο Marius Romme, ο οποίος τότε ακολουθούσε την παραδοσιακή ψυχιατρική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία οι φωνές αποτελούν σύμπτωμα χωρίς νόημα ενός συνδρόμου όπως η σχιζοφρένεια και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να ασχολούμαστε με αυτές. Μετά την ανάγνωση του βιβλίου «Η προέλευση της συνείδησης στη διάσπαση του διμερούς νου» (The Origins of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind) (Jaynes, 1976), ο συγγραφέας του οποίου ισχυριζόταν ότι οι φωνές κατά την αρχαιότητα θεωρούνταν ένα φυσιολογικό φαινόμενο ελλείψει στοχαστικής συνείδησης, αποδίδονταν συνήθως σε θεούς και ήταν απαραίτητες για διάφορες σημαντικές λειτουργίες όπως η λήψη αποφάσεων, η Hague αμφισβήτησε ευθέως την πρακτική του Romme και τον ρώτησε γιατί δεν πίστευε στις φωνές της, ενώ ο ίδιος πίστευε στην ύπαρξη ενός Θεού που δεν μπορούσε να ακούσει ή να δει.

Αφού ο Romme σταδιακά άλλαξε τη στάση του και αποδέχτηκε ως πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των φωνών την αναζήτηση του νοήματός τους, αντί της απαξίωσής τους ως ένδειξη ασθένειας, παρουσιάστηκαν μαζί με την Hague και τη δημοσιογράφο – ερευνήτρια Sandra Escher σε μια τηλεοπτική εκπομπή και ζήτησαν από ανθρώπους που είχαν εμπειρίες ανάλογες με της Hague να επικοινωνήσουν μαζί τους. Τηλεφώνησαν περίπου 700 άνθρωποι, 450 από τους οποίους άκουγαν φωνές και οι 150 είχαν βρει τρόπους να τις αντιμετωπίζουν με επιτυχία εκτός ψυχιατρικού συστήματος. Ακολούθησε μια συνάντηση μεταξύ ανθρώπων που άκουγαν φωνές, όπου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες σχετικά με τη διαχείριση και αντιμετώπιση τους. Η συνάντηση αυτή οδήγησε στη δημιουργία του Οργανισμού Αντήχηση (Stichting Weerklank / Foundation Resonance), δίκτυο για ανθρώπους που ακούνε φωνές και λειτουργεί με αρχές και πρακτικές αυτοβοήθειας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο link αυτό