Το σενάριο ταινίας

Τίτλος έργου: Τα σαράντα κύματα

Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ
Η ιδέα ήταν να γραφτεί μία ιστορία, όπου θα μπορoύσε να απεικονίσει τον φόβο που υπήρξε ή και υπάρχει ή είναι έτοιμος να ξεσπάσει ξανά αν χρειαστεί, στη χώρα μου από το 2011 και μετά. Μεγάλος πρωταγωνιστής και πεδίο δράσης τα social media.
Οι ειδήσεις εκείνη την περίοδο δεν ήταν ευχάριστες, καθώς ούτε και τα γεγονότα. Ήθελα να δείξω πως μία πραγματική είδηση μπορούσε να μετατραπεί σε φόβο και να ακινητοποιήσει όχι τόσο τις οικονομικές δραστηριότητες αλλά βασικά τους ίδιους τους ανθρώπους και αυτός ο φόβος να μας θέσει, για πολλές ημέρες, σε μία δύσκολη εσωτερική κατάσταση, κλειστή.
Ήθελα επίσης να δείξω το ρόλο που μπορεί να παίξει αλλά και την έκταση που μπορεί να πάρει μία ασήμαντη είδηση, μα κυρίως μία ψευδής είδηση, στα συναισθήματα των ανθρώπων. Η υπερβολή που προκαλεί στις συμπεριφορές μία ψευδής είδηση όταν κοινοποιείται σε ένα περιβάλλον ανθρώπων που είναι ήδη καταβεβλημένοι από αλλεπάλληλα δυσάρεστα γεγονότα. Όταν μία δυσάρεστη, εκφοβιστική είδηση περνούσε και κάπως ξεχνιόταν, αμέσως ερχόταν μία άλλη. Ήταν σαν αλλεπάλληλα κύματα.

Ήμασταν συνεχώς υπό την επήρεια μιας επικείμενης καταστροφής. Νομίζω πως αυτό δεν το έχουμε ακόμη ξεπεράσει. Μας έχει μείνει σαν ένα κρυφό εσωτερικό ελάττωμα. Τα πραγματικά γεγονότα ανακατεμένα με τις απόψεις των χρηστών στα social media δημιουργούσαν καθημερινά ένα μείγμα φόβου, πανικού και συναισθηματικής καχεξίας. Πιστεύω πως ένα σύγχρονο έργο δεν μπορεί να μην αναφερθεί στα social media ή να κάνει πως δεν υπάρχουν. Παίρνοντας αυτή τη σκέψη ως αφορμή και κάνοντας αρκετές αναπλάσεις κατέληξα σε ένα αποτέλεσμα που το ονόμασα «σαράντα κύματα» όπως τα κύματα των ειδήσεων, των πληροφοριών και των δυσάρεστων και καταστροφικών γεγονότων για τη χώρα μου. Τα «σαράντα κύματα» μου αρέσει ως τίτλος γιατί παραπέμπουν στη λαϊκή θρησκευτική μας παράδοση όπου μετά από αυτά, κάποτε, οι άνθρωποι ξεκινούσαν τα καλοκαιρινά τους μπάνια αλλά επίσης όταν κάποιος ήθελε να πει πως έχει περάσει μέσα από πολλές δυσκολίες, έλεγε πως πέρασε μέσα από σαράντα κύματα. Τα σαράντα κύματα είναι το δεύτερο έργο κάτω από το γενικό τίτλο «Στη σκιά του φόβου».

Ο βορράς της πόλης όπου κατοικούν οι ήρωες της ταινίας, καίγεται. Αυτή η πυρκαγιά είναι όμως πραγματική; Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά μάς είναι άγνωστο. Μπορεί κιόλας να μην συμβαίνει στ’ αλήθεια. Πόσο πραγματική ή ψευδής είναι αυτή η πυρκαγιά ως πληροφορία τελικά; Δεν θα απαντηθεί ποτέ με σαφήνεια. Μπορεί να συμβαίνει, μπορεί και όχι. Για κάποιους από τους ήρωες ισχύει, για κάποιους άλλους όχι. Είναι το ψευδές αληθινό στοιχείο της ιστορίας που οδηγεί τα νήματα των ηρώων. Αφού το διάβασαν στα social media ισχύει. Ο βορράς που καίγεται είναι μία παραπομπή στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Από τη στιγμή που έχει πιάσει φωτιά εκεί είναι σίγουρο πως θα εξαπλωθεί και σε εμάς στα νότια, οπότε η καταστροφή έρχεται. Μόνη διέξοδος για το νότο, η θάλασσα. Αποφάσισα να κάψω το βορρά της πόλης ως μία ενέργεια εκτόνωσης για τις πιέσεις που έχουμε δεχτεί. Μία και μόνο δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου ήταν πάντοτε αρκετή για διαφυγή τεραστίων ποσών από τις τράπεζες μας. Ήθελα να απαντήσω σε όλη αυτή την σκληρότητα που δεχτήκαμε. Ακούγαμε πως αν λυνόταν το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, θα σωζόταν ο πλανήτης από οικονομικό μαρασμό. Ο βορράς που καίγεται έχει διπλή ερμηνεία. Λειτουργεί ως απειλή για τις γύρω περιοχές όπου πλέον η παθητικότητα του βορρά, ως παθών, μπορεί να παρασύρει στις φλόγες τις γύρω περιοχές του, αλλά και επίσης το άκουσμα πως ο βορράς καίγεται μπορεί και να σημαίνει πως κάποιος του έβαλε φωτιά. Η κάθαρση.

Η ιστορία της ταινίας έχει κι ένα δεύτερο αλληγορικό στοιχείο. Τη θάλασσα και την έξοδο των ηρώων προς αυτήν, ως τη μόνη διαφυγή. Μία μοναδική διαφυγή που λειτουργεί συμβολικά και ήθελα να παραπέμψει σε όλους αυτούς που φεύγουν από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζουν σε καθεστώς πολέμου και αναταραχών. Η μόνη διαφυγή για τους ήρωες είναι η θάλασσα, εκεί μόνο μπορούν να σωθούν από τη φωτιά. Να περάσουν απέναντι. Στην άλλη γη. Να διασχίσουν με όποιο τρόπο μπορούν το Αιγαίο ή την Μεσόγειο.